Township Roots, en nyckel till förändring för barnen i Kapstadens kåkstäder

Livet i Sydafrikas kåkstäder kan vara riktigt tufft och bristen på resurser och sysselsättningar är en grogrund för kriminalitet. Många barn hoppar av skolan men tack vare Township Roots, en organisation som bedriver efterskoleverksamhet i Kapstadens kåkstäder, får barnen en möjlighet att tro på sig själva. De ges en chans att ta sig ur fattigdomen med hjälp av en bra utbildning.

För ungefär ett år sedan var jag i Sydafrika, i trakterna kring Kapstaden. Platsen tog mig med storm, men jag upplevde samtidigt ett land fyllt av kontraster. Å ena sidan bjuder landet på en fantastisk natur och god mat och dryck. Å andra sidan präglas det av fattigdom och utanförskap.

Under en av resans dagar hade jag förmånen att få besöka en skola utanför Kapstaden, Entonsha Primary school. Den ligger i  kåkstaden Phillippi där verkligheten för många är tuff. Här jobbar organisationen Township Roots med att stötta och få områdets barn att tro på sig själva och deras förmåga att genom utbildning ta sig ur fattigdomen och skapa sig ett bättre liv. Organisationen drivs av två eldsjälar som själva växte upp i kåkstäderna och vet vad livet här innebär. Bulelani och N’Sosa. De har heltidsjobb och familjer båda två, men lägger själ och hjärta i Township Roots och barnen som kommer till efterskoleverksamheten. De ser till att de får ett mellannål innan aktiviteterna startar för de vet hur det är att plugga på tom mage. Barnen får lära sig att läsa, skriva och dansa. Målet är att göra skolgången till något glädjefyllt och få barnen att förstå att kunskap är nyckeln till förändring.

Bulelani and N'sosa.jpg

Bulelani och N’Sosa är eldsjälarna bakom Township Roots.

Det kändes oerhört viktigt att med egna ögon få se den här vardagen och mötet med barnen var fyllt av så mycket värme och glädje.

Processed with VSCO with f2 preset

Ett av barnen som jag hade förmånen att träffa under mitt besök på Entonsha Primary School.

Mer information om Township Roots hittar du här.

Är du intresserad av Sydafrika som destination kolla in Influence Tours, en relativt nystartad researrangör som arrangerar mat- och  vin resor till Sydafrika med ett hållbarhetstänk. Hotellen och restaurangerna är utvalda med omsorg och de samarbetar endast med aktörer som på ett eller annat sätt bidrar till ett bättre Sydafrika. All vinst i företaget går direkt till välgörenhetsorganisationen Township Roots.

En reaktion på ”Township Roots, en nyckel till förändring för barnen i Kapstadens kåkstäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s