Reser du? Då är hållbart resande för dig

Vi reser som aldrig förr och alla prognoser visar på att resandet bara ökar. År 2030 räknar man med att det kommer att finnas över 2 miljarder internationella turister. Men om vi inte stannar upp och börjar tänka på vad en ökad turism innebär, kan det få förödande konsekvenser. Hållbar turism handlar om att säkerställa meningsfulla upplevelser för turisterna, öka deras medvetenhet om hållbarhetsfrågor och främja miljövänlig turism.

Turismen står för 6 % av världens exportvaror. Det är den viktigaste inkomstkällan och den största exportvaran för många utvecklingsländer. Turismen skapar välbehövliga arbetstillfällen och möjligheter till utveckling. Den driver utveckling av infrastruktur på och omkring turistmålen, och ökar förståelsen mellan folk om resorna är sådana att turister får tillfälle att träffa lokalbefolkningen

Men precis som med det mesta finns det två sidor av myntet och turismen har också en baksida. Det faktum att flygbiljetter är billigare än någonsin gör att vi flyger som aldrig förr vilket påverkar miljön och bidrar till förödande klimatförändringar. Kryssningsfartyg i Östersjön dumpar avfall överbord och körs på råolja som dödar havet. Rapporter visar att anställda på stora internationella hotellanläggningar i semesterparadis som Thailand eller Dubai arbetar under slavliknande förhållanden med fråntagna pass och omänskliga arbetstider. Turister skräpar ner och haven fylls av plast som tar död på koraller och vattendjur. Bara för att nämna några exempel.

Siffrorna spår att den globala turismen kommer att öka med 66 % fram till 2030. Det betyder att måste vi stanna upp, tänka till och utforma strategier. Turismsektorn har en enorm potential att bidra till en positiv förändring i samhället. En hållbar turismutveckling är i mina ögon en nödvändighet.

Kortfattat kan man säga att hållbar turismutveckling handlar om att maximera de långsiktiga positiva effekterna samtidigt som man jobbar långsiktigt och pragmatiskt för att minimera de negativa effekterna.

En av de mest kända definitionerna av hållbar utveckling gjordes av Brundtland-kommissionen i slutet av 80-talet: ” En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov i dag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina”.

Hållbar turism innebär en maximering av social och ekonomisk nytta för lokalsamhällena, stöttande av det kulturhistoriska arvet och en reducering av negativa effekter på miljön. Att resa hållbart handlar helt enkelt om att resa på ett sätt som inte förstör de platser vi älskar och vill uppleva. Att resa på ett sätt som tar hänsyn till såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska perspektiv. Det säger sig självt egentligen att om vi inte reser medvetet kommer vi att förstöra en plats successivt och därmed inte kunna uppleva den på nytt. Ta till exempel Stora Barriärrevet. Ett av Australiens stora dragplåster när det kommer till turismen. I dag är 25 % av revet helt dött, 50 % är illa däran och 25 % intakt. Det riskerar att tas bort från UNESCOs världsarvslista vilket innebär ett hårt slag för Australien och landets turism. Ett annat exempel är Maldiverna som riskerar att helt hamna under vatten och försvinna om den globala temperaturen fortsätter att stiga.

Vi är skyldiga oss själva och våra kommande generationer att börja göra hållbara val om vi vill att våra barn ska ha en chans att uppleva allt det underbara som vi har möjligheten att göra.

Reser du med hänsyn till miljön, människorna som du möter och lägger pengarna på lokala, gröna, småskaliga hotell, guider och restauranger är du med och drar ditt strå till stacken för en positiv förändring.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s