Fem platser att se innan det är för sent

Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros resesidor i dag där de listade fem platser som på grund av koldioxidutsläppen riskerar att helt försvinna eller förstöras. Maldiverna, Venedig, Alaska, Kenya och Beijing – fem destinationer som påverkas dagligen av klimatförändringarna samt en ökad ”ohållbar” turism. Men om vi börjar inse på allvar vad som händer och ändrar kurs finns det en chans att även våra barn att får uppleva platserna när de är redo att ge sig ut i världen.

Även om de flesta i dag är eniga om att vi håller på att förstöra vår värld genom alla de ohållbara val vi gör i vardagen, är det fortfarande som om poletten inte riktigt har trillat ner. Lösningen är dock inte att från en dag till en annan sluta resa, det handlar om att ta fram en långsiktig hållbar utvecklingsplan för turismen som hjälper till att rädda de platser vi värnar om. För turismen är ett bra verktyg för bevarandeåtgärder.

maldives-666122_1920

Den vackra övärlden Maldiverna är världens lägst belägna land och riskerar att helt hamna under vatten om havsnivån fortsätter att stiga. Som en direkt effekt av hotet har landets regering satt som mål att redan 2019 bli ett koldioxidneutralt land. Dessutom skissar landet sedan flera år tillbaka på en flytt av hela nationen.

Tips! Vill du resa hit är ett tips att checka in på Six Senses på atollen Laamu. Hotellet tar hållbarhet på stort allvar och arbetar med de tre p:na; people, planet and profits.

grand-canal-1246629_1920

Även Venedig håller på att hamna under vattenytan. Varje år sjunker staden med  2 millimeter. Dessutom hotar den enorma tillströmningen av turister staden med allt från söndervittring till en urholkning av lokalinvånare som har fått nog av alltför höga priser till följd av turistströmmarna. Varje dag anländer stora kryssningsfartyg med hundratals passagerare som väller in i staden. Inte bara att det blir för många turister för lokalinvånarna, fartygen de anländer med smutsar ner vattnet och bidrar till dess höjning.

Venedig är med på mångas” bucket list” men se till att åka hit varsamt, kanske med tåg så långt det går, och se till att bara lämna footprints. Eller en ännu mer radikal tanke – åk inte hit alls utan låt staden förbli en dröm och välj en annan plats som är mindre exploaterad.

giraffe-1815304_1920

Nyligen rödlistade Internationella naturskyddsföreningen för första gången giraffen som ”sårbar” efter att det har framkommit att antalet giraffer har minskat med nästan 40 procent sedan 80-talet. I Kenyas huvudstad Nairobi ligger Giraffcentret, som har varit hem åt en giraffamilj sedan 70-talet och som arbetar med att sprida kunskap och förståelse för giraffernas situation. Anledningen till att de är utrotningshotade är att de har förlorat sina boplatser i samband med att människor har skövlat naturen för att göra plats åt jordbruksmarker. Hemlösheten har lett till brist på mat och slutligen har de dött av hunger.

Ett sätt att bevara girafferna och andra vilda djur är att åka på safariturism. Enligt Svenska ekoturistföreningen  har safariturism varit med och bidragit till ett starkare djurskydd de senaste femtio åren. En viktig aspekt om det ska vara en hållbar turism är också att lokalbefolkningen, de som äger och brukar jorden, ska få ta del av turismens intäkter.

I Kenya till exempel, i Masai Mara, har ett stort antal familjer gått samman och skapat ett  10 000 hektar stort naturområde där de mot en avgift har låtit ansvarsfulla turistföretagare bygga exklusiva lodger som skapar nya jobb för guider, kockar och hotellpersonal. Ansvarsfull ekoturism kan på så vis vara med och skydda de vilda djur som lockar turister att komma dit och samtidigt skapa en långsiktig försörjning för lokalbefolkningen.

Tips! Kolla in den exklusiva eko-campingen Eagle View om du är sugen på att åka hit! Belägen uppe på en klippa blickar de lyxiga safaritälten ut över ett vattenhål dit elefanter kommer med jämna mellanrum för att släcka törsten.

glacier-1599322_1920

Den plats som oftast omnämns i samband med klimatförändringarna är Alaska och det otäcka är att glaciärerna smälter ”as we speak”.

Att resa till någon av ovanstående platser kan ge en insikt om att vi håller på att förstöra vår planet. Men det kanske är först när vi har fått se det med egna ögon som vi kan ta in det på allvar och börja agera. Att resa hållbart är ett måste om vi ska ha något kvar att resa till. Det är först när man har blivit medveten om någonting som man kan vara med och bidra till en förändring. Kunskap ger insikt som förhoppningsvis leder till ett förändrat beteende.

(alla bilder i inlägget kommer från Pixabay)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s