Vart tar det sunda förnuftet vägen när vi reser?

Vad tar det sunda förnuftet vägen när vi reser? Lämnar vi det hemma tillsammans med ansvar och respekt eller vart tar det egentligen vägen?

Sedan en dryg månad tilllbaka kompetensutbildar jag mig i hållbar turismutveckling. Det vill säga jag att lär mig om konsekvenserna från en ökad turism, om turismens baksidor men framför allt om hur turismen, om den sker på ett ansvarsfullt och hållbart sätt kan bidra till en positiv förändring i samhället. En ansvarsfull turism kan exempelvis hjälpa människor ur fattigdom. Ge tillgång till utbildning och sjukvård,  skydda kulturarv, och bevara hotade djur och naturarter.

I dag såg vi filmen Gringo Trails, en dokumentär som väcker tankar om vårt resande, Förstör turismen världen eller räddar den densamma? Det är en viktig fråga som tål att tänkas på.

gringo-trails

Filmen tar avstamp i Bolivia via Thailand, Malawi och Bhutan. Det börjar med att vi får höra historien om en kille som försvann i Amazonas djungel i början av 80-talet då han begav sig ut på en backpackingtur men tappade bort sig. Han blev mirakulöst räddad av en lokalbo och skrev sedan en bok om sina upplevelser. Boken översattes till flera språk och ledde till att backpackers världen över ville se med egna ögon vad den här mannen hade upplevt. Konsekvensen blev att från att ha varit ett orört, lugnt område förvandlades platsen till en turistcirkus.

Faran med att en plats får för mycket uppmärksamhet är att den urholkas och förlorar sin charm vilket i slutändan leder till att ingen längre vill åka dit. Jag ska inte dra hela filmen, men det är en scen som särskilt har fastnat i mitt minne. En grupp turister befinner sig på en tur i Bolivias djungler och får syn på en anaconda. Guiden säger till gruppen att ingen får röra ormen. En kille böjer sig likväl ner och gör det. Dokumentärfilmaren frågar varför han gjorde det. Killen svarar: ”För att jag kan”.

Vad händer egentligen med det sunda förnuftet när vi reser? Bara för att vi reser bort betyder det inte att vi kan bete oss hur vi vill, sluta följa regler och lagar. Ansvaret är inte någonting som stannar hemma, det följer oss vart vi än går. Det är dags att börja tänka på det och bli medvetna om våra handlingar. Medvetna om att vårt resande påverkar människor på de platser som vi reser till.

Hållbarhet handlar inte bara om miljön. Det handlar lika mycket om sociala och ekonomiska rättvisor. Att de som jobbar på hotellen och restaurangerna i semesterparadisen har schyssta arbetsförhållanden och att pengarna som kommer från turismen faktiskt gynnar dem som berörs av den.

Ibland kan det kännas hopplöst när man får en inblick i hur turismen förstör, men jag känner mig ändå hoppfull. Det finns lösningar och positiva exempel på hur turismen kan vara med och bidra till något gott. Och om jag så bara lyckas få en person att börja reflektera över de här sakerna, så blir jag glad.

 

Tips till hur du reser mer hållbart hittar du här.

(bilder från Pixabay)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s