Äventyr i regnskogen på den karibiska ön Dominica, ett av världens mest etiska resmål

Till Dominica åker man inte för sol och bad utan här är det naturens under som lockar. Den regnskogstäta ön är ett paradis för naturälskare. Dessutom är den utnämnd till en av årets mest tio etiska resmål av organisation Ethical Traveler.

Dominica är ett paradis för naturälskare. Här väntar vandringar i regnskogen, kokande sjöar, varma källor, vattenfall, snorkling och valåskådning. Genom att välja Dominica som resmål är du med och stöttar landets arbete för mänskliga rättigheter, för bevarandet av miljön och skapandet av en social välfärd samtidigt som du gynnar den lokala ekonomin.

dominica-the-nature-island

Dominica är ett paradis för naturälskare.

Inne
 i nationalparken Morne Trois Pitons ligger världens näst största vulkaniskt kokande insjö, ”The Boiling Lake”. Hit kommer man endast kommer till fots, men det är väl värt mödan. Vandringen som tar cirka två timmar enkel väg går till en början genom en tropisk regnskog, för att sedan övergå i ett vulkanlandskap innan man når slutmålet, den kokande sjön. Se till att gå hit med en lokal guide som följer dig hela vägen samtidigt som du får lära dig en hel del om nationalparken och ön.

the-boiling-lake

The Boiling Lake ligger långt inne i nationalparken Morne Trois Pitons och nås bara till fots genom regnskogen.

waterfall

Vattenfall i nationalparken Morne Trois Pitons.

Ett annat måste på ön är dykning eller snorkling i det berömda Champagnerevet som har fått sitt namn efter det kontinuerliga flöde av små bubblor som dyker upp från det stora systemet av aktiv rök på havsbotten. Det finns flera snorkelmöjligheter runtom ön men Champagnerevet är det mest spektakulära.

På öns nordöstligaste spets flyter Indian River som mynnar ut i staden Portsmouth. Här kan du hoppa i en eka och följa i Johnny Depps fotspår (delar av Pirates of the Caribbean spelades in här) uppför floden som kantas av mangroveträdens knotiga stammar och där solens strålar knappt tar sig genom skogens trädkronor.

dominica-mangrove

Längs Indian River växer mangroveträden tätt.

Dominica är hem till en av Karibiens sista ursprungsbefolkningar, Kalinagoindianerna som bor på öns östkust, i området Kalinago. Ett kollektiv på cirka 2 200 människor som gärna visar, och delar med sig av sin historia och kultur till intresserade besökare. Kyrkan står öppen och här finns en liten butik där du kan köpa med dig trähantverk.

the-kalinago-church

Kalinagoindianerna bor på den östra delen av Dominica.

I vattnet kring Dominica bor runt 20 valarter och delfiner, däribland kaskolotter, och en populär aktivitet är att åka ut på valåskådning. Jag hade höga förväntningar när jag bordade båten men tyvärr blev det bottenapp. Inte en enda val så lång ögat kunde nå. Ingen delfin heller för den delen. Däremot hade vi sällskap av flygande fiskar under hela turen!

dominica-seen-from-the-water

Dominica sett från vattnet.

I öns huvudstad Roseau hittas färggranna koloniala hus, flera matmarknader och europeiska kaféer. Räkna dock med att gå vilse, gatorna slingrar sig lite som de vill, men du kan alltid fråga en lokalbo om vägen. Överallt på ön är stämningen vänlig och avslappnad.

colorful-houses-in-roseau

Starka färger pryder husen i huvudstaden Roseau.

Så till sist, boendet. När jag var här för tio år sedan tältade vi några nätter på en öde strand på norra delen av ön. Vi var fattiga studenter som ville leva naturlivet på riktigt. Jag ska erkänna att jag egentligen är för bekväm för campinglivet men jag är glad att jag har gjort det.

local-sleeping-at-the-beach

En lokalbo tar en siesta på en öde strand.

Skulle jag däremot åka hit i dag hade jag checkat in på Rosalie Bay, ett eko-hotell vid foten av nationalparken Morne Trois Pitons. Hotellet är en del av National Geographic Unique Lodges of the world, och arbetar aktivt med alla delar inom hållbar turism. Här anlades öns första vindkraftverk som tillsammans med solpaneler förser hotellet med el. För bygget av hotellet anlitades lokal arbetskraft som använde miljövänligt, återvunnet material. Rosalie Bay är aktiva i arbetet med bevarandet av öns flora och fauna. Resorten var med och grundade öns ”sea turtle conservation program” som har hjälpt tusentals hotade sköldpaddor och hotellet har vunnit priser för sitt arbete.

a-baby-leatherback-leaves-tracks-on-the-sand-as-it-makes-its-way-to-the-ocean-bailey

A baby leatherback makes tracks in the sand on its way back to the ocean. Photocred: Harrison Bailey/Rosalie Bay

Läs mer om Rosalie Bay på deras hemsida: rosaliebay.com

Mer om Dominica kan du läsa här: 
dominica.dm

 

En reaktion på ”Äventyr i regnskogen på den karibiska ön Dominica, ett av världens mest etiska resmål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s