Sigtuna och Åre med på listan över världens 100 mest hållbara destinationer

En annan lista som kan hjälpa dig att välja resmål utifrån ett hållbarhetsperspektiv är ”Världens 100 mest hållbara destinationer”. Med på listan finns två svenska platser, Åre och Sigtuna.

Sigtuna grundades år 970 och räknas som Sveriges första stad. Med närheten till Arlanda ligger den strategiskt bra till och det går även smidigt att ta sig hit med tåg från exempelvis Stockholm. Pendeltåget går hela vägen.

Sigtuna har också gått i bräschen vad gäller hållbarhet i Sverige. För några år sedan bildade Sigtunas turismaktörer ett nätverk där de tillsammans aktivt arbetar med hållbarhet. De lade all konkurrens åt sidan för att tillsammans göra skillnad. Arbetet har lönat sig och för andra året i rad hamnade Sigtuna på listan över världens 100 mest hållbara destinationer 2016.

Bakom listan står den internationella organisationen Green Destinations och en panel bestående av 60 internationella experter på hållbar turism.Listans 100 destinationer är likvärdiga vinnare, där ingen är högre rankad än någon annan, däremot skattas de på olika sätt.

 Enligt ett pressmeddelande som gick ut i samband med att listan lanserades i höstas sade den tillförordnade VD:n för Destination Sigtuna så här:

– Sedan 2009 har hotellnäringen runt Arlanda och Sigtuna modigt lagt konkurrensen åt sidan för att fokusera på handling och kunskapsdelning kring hållbarhetsfrågor som klimat, mat och samhälle. Som Sveriges fjärde största hotellkommun gör det verkligen skillnad. Just nu tittar vi på hur vi ytterligare kan minska våra koldioxidutsläpp genom minskat svinn och den här utmärkelsen ger såklart en extra skjuts i vårt arbete.

Syftet med listan Sustainable Destinations Global Top 100 är att lyfta turistdestinationer som målmedvetet och långsiktigt arbetar för att skapa en hållbar utveckling. Därmed inte sagt att dessa destinationer är 100 procent hållbara, arbetet måste hela tiden utvecklas.

Urvalsprocessen görs bland annat med stöd av The Global Sustainable Tourism Council och innefattar 15 kärnkriterier såsom Sustainability coordinator, Tourism policy, Nature protection, Animal Ethics, Landscape & Scenery, Waste water treatment, Solid waste reduction, Reduction fossil fuel dependency, Cultural heritage conservation, Intangible heritage, Protection of people, Inhabitants involved in tourism, Promoting local, Products & Accessibility.

För hela listan och mer info, se: greendestinations.info

Håll utkik! Snart kommer en minigude till Sigtuna upp på bloggen!

Bilden är tagen av Linus Hallgren/Destination Sigtuna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s