Naturens bästa – upplev det bästa svensk natur har att erbjuda

Sverige kan stoltsera med en vacker varierad natur, allemansrätt och en mängd vilda djur. Det är något som kvalitetsmärkningen Naturens Bästa har tagit fasta på. En märkning som samlar Sveriges främsta naturreserrangörer för att hjälpa turister att hitta dem som erbjuder en ansvarsfull upplevelseturism i den svenska naturen.

Ekoturism handlar om turism där naturen är skälet för resan och enligt den svenska ekoturismföreningen är det en av de snabbast växande branscherna inom internationell turism i dag.  The international Ecotourism Society definierar ekoturism så här: ”Ekoturism är ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande.”

När du tänker på ekoturism kanske tankarna far iväg till safari bland vilda djur på Afrikas slätter, vandring genom fuktiga regnskogar, besök hos bergsgorillorna i Rwanda eller snorkling bland korallrev. Men du behöver inte åka så långt för att uppleva naturbaserad turism.

Sverige hamnade nyligen på en lista över världens sex främsta resmål för ekoturism 2017 tillsammans med Kerala i Indien, Costa Rica, Amazonas, Borneo och Galapagos. Listan sammanställdes av researrangören Eco Companion och publicerades på plattformen Earth 911 strax före årsskiftet. Sveriges listplacering motiveras av vår allemansrätt och goda tillgång till vilda djur såsom björn, älg och järv men också för Sveriges målmedvetna arbete med att skapa en bättre och mer ansvarsfull ekoturism via exempelvis Naturens Bästa.

Naturens Bästa är en kvalitetsmärkning som syftar till att samla Sveriges bästa arrangörer av ansvarsfull upplevelseturism i den svenska turismen. Det handlar till exempel om björnåskådning, kajakpaddling, vandringar, fiske, ren- och älgsafaris.

naturens-basta-staffan-widstrand

Reindeer (Rangifer tarandus), Övre Soppero, Lapland, Norrbotten, Sweden. Sledding safari tour.@Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

Naturens Bästa vilar på sex grundprinciper:

  1. Respektera resmålets begränsningar – minsta möjliga slitage på natur och kultur. Ekoturism är att bevara istället för att förstöra det som besökaren har kommit för att uppleva.
  2. Gynna den lokala ekonomin. Ekoturism är att förankra turismen lokalt.
  3. Miljöanpassa hela verksamheten. Ekoturismarrangörer ska ligga i täten när det gäller miljöanpassning.
  4. Bidra aktivt till natur- och kulturskydd. Ekoturismen tar sitt ansvar för den biologiska mångfalden och unika kulturvärden.
  5. Satsa på kunskap, upptäckarglädje och respekt. Ekoturism är att resa med en nyfiken och respektfull attityd.
  6. Kvalitet och trygghet på resan. Ekoturism är kvalitetsturism.

I dag är ett sjuttiotal arrangörer märkta med Naturens Bästa och det finns potential för fler. Enligt en studie från Visit Sweden är Sverige ett starkt resmål för utländska besökare där naturen är en av de främsta tillgångarna. I takt med att fler turister kommer hit och tar del av vår vackra natur, desto viktigare är det att turismen vilar på en hållbar grund.

 

symbol-naturens-basta

 

Läs mer om Naturens Bästa och godkända arrangörer

Läs mer om de sex främsta resmålen för ekoturism 2017

 

 

2 reaktioner på ”Naturens bästa – upplev det bästa svensk natur har att erbjuda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s