Ta tåget till Sigtuna för en minisemester

Sigtuna ligger en dryg timme från Stockholm och hit tar du dig enkelt med pendeltåget. Väl framme väntar bra boende, rogivande natur, god mat, kultur och sevärdheter. Allt som behövs för en härlig minisemester.

Ett sätt att resa hållbart är att resa lokalt, det vill säga att utforska och upptäcka nya saker i din närhet. Det var precis vad jag gjorde en måndagsmorgon i början av februari. Med tunnelbana, pendeltåg och buss tog jag mig från Stockholm till Sigtuna där jag tillbringade 24 timmar. Här följer min guide till Sigtuna, Sveriges första stad.

Bo på Hotell Kristina
Hotell Kristina ligger i den gamla Sigtunaskolans vackra funkislokaler, uppe på höjden, fem minuter från busstationen och med en utsikt över Mälaren och stadens hustak.

hotell-kristina

Hotell Kristina ligger i Sigtunaskolans gamla funkislokaler.

utsikt-ovr-hustaken

Från Hotell Kristina har du en makalös utsikt.

Det familjära konferenshotellet drivs av makarna Pernilla och Andreas Ohlsén som brinner för gästvänlighet och hållbarhet. De tog över hotelldriften 1999 och eftersom de alltid har haft ett miljötänk privat var det en självklarhet att ta med sig värderingarna in i företaget. Redan från start kravmärkte Andreas, som är kock i botten, köket och i dag har det två krav-certifieringar vilket innebär att minst 50% av allt du äter och dricker på hotellet är ekologiskt. Vinlistan innehåller bara ekologiska viner från småskaliga producenter. Varje dag dukas det upp en lunchbuffé med soppa, sallad och varmrätt i hotellrestaurangen som lockar såväl de många konferensgästerna som Sigtunabor. På kvällarna erbjuds en trerättersmeny.

img_3768

Lunchmenyn presenteras på kakelväggen i lobbyn.

Hotellet ingår i Sigtunas hållbarhetsnätverk och arbetar ständigt för att förbättra sitt hållbarhetsarbete. Exempelvis har hotellet en hållbarhetskalender där de arbetar med ett specifikt tema varje månad. Under februari månad är det fokus på matsvinnet. Utöver det samarbetar hotellet med Uppsalas stadsmission och bjuder varje år Uppsalas hemlösa på julbord.

Processed with VSCO with f2 preset

Hotell Kristinas hållbarhetskalender. Under februarimånad är det fokus på matsvinnet.

Rummen då? De är små och enkla men rymmer allt du behöver för en god natts sömn. Frukosten är så pass lyxig som hotellfrukostar ska vara och intas med utsikt över trädtoppar och vatten. Ett tips är att besöka den bedårande funkissimhallen intill innan frukost. På tisdagsmorgnar kan du simma till lugn musik och i princip ha bassängen för dig själv. Jag pallrade mig upp och kan säga att det var bland det bästa jag har gjort. För den morgonpigge och träningssugne sitter det ett schema i entrén med olika alternativ. En dag i veckan står militärträning med ägaren Andreas på schemat.

Processed with VSCO with f2 preset

Börja morgonen med en simtur i Sigtunas vackra simhall.

Hotell Kristina kan verka anspråkslöst vid en första anblick men hela hotellet genomsyras av en familjär värme som får dig att trivas från första sekund. Utsikten, gästvänligheten, den goda maten, funkisstilen och det hållbara tänket gör det här hotellet till en liten pärla i Sigtuna som jag varmt kan rekommendera. Ett extra plus i kanten för den roliga konst som hänger lite överallt på hotellets väggar. En blandning av tillfälliga utställningar och ägarnas privata samling. Art Eco är hotellets ledord.

Läs mer om Hotell Kristina

art-eco-hotell-kristina

Processed with VSCO with f2 preset

Konst pryder väggar och fönster på Hotell Kristina. Här är pingviner gjorda av konstnären William Sweetlove.

Promenera till Wenngarn
Sigtuna ligger vackert vid Mälaren och det går att promenera flera kilometer längs med strandpromenaden som löper parallellt med stadens huvudgata, Stora Gatan.

Processed with VSCO with f2 preset

Sigtunas strandpromenad.

Om man styr riktningen mot andra hållet, det vill säga till infarten av staden leder vägen till Wenngarn via torparbyn Viby, en bevarad så kallad klungby och ett kulturarv. Efter Viby går vägen över öppna fält fram till Wenngarn som väntar i slutet av en lång trädallé. Det lilla bysamhället, vars hjärta är barockslottet och den tillhörande slottsparken, har en historia som sträcker sig 1 000 år tillbaka i tiden. Wenngarn var ett av de två slott som Magnus de la Gardie, en av Sveriges rikaste män på 1600-talet, fick behålla efter reduktionen. Slottet är öppet för besökare dagligen och har ett litet kafé där du kan stanna för en kaffe.

wenngarn

Weingarns slott i vinterskrud.

På en av övervåningarna står Yoko Onos ”Wish tree” där du kan skriva en önskan på en liten lapp och hänga upp i trädet.

wish-tree-yoko-ono-wenngarn

Just nu visas Yoko Onos interaktiva ”Wish Tree” på Wenngarns slott.

Förutom slottet omfattar Wenngarn även hotell, restauranger, bageri, kafé, musteri, bryggeri, destilleri, butik, sportcenter, förskola och bostäder. Ett litet samhälle i miniatyr. När jag var här var det tyvärr bara slottet som var öppet, men jag tänker åka tillbaka någon gång för att få en blick av allt det andra. Det sägs att det ska finnas riktigt goda vedugnseldade surdegspizzor på en av restaurangerna som sköljs ner med öl bryggt på plats.

detalj-wenngarn

Kika in i kyrkosalen på Wenngarns slott.

Om du inte orkar eller känner för att promenera hela vägen från Sigtuna som jag gjorde, promenaden tog nästan en timme, går det en gratis transfer mellan Wenngarn och Sigtuna, enligt tidtabell.

För tider och mer information

Fika på RC Chocolat
En bit ner på Storgatan ligger RC Chocolat som precis som namnet antyder är specialister på choklad. Inspirationen hämtas från det franska konditoriet och allt bakom disken tillverkas på plats av ekologiska råvaror.

rc-chocolat-sigtuna

Det prisbelönta kaféet RC Chocolat ligger på Stora Gatan.

Förutom chokladpraliner av alla de slag hittas hemgjord glass, bakelser, bullar och smörgåsar på menyn samt utmärkt gott kaffe. Kaféet fick 2016 titeln ”Årets värt att resa” i den svenska krogguiden White Guide och jag kan inte annat än att hålla med. Glassen som jag beställde var himmelskt god.

Läs mer om RC Chocolat

Processed with VSCO with f2 preset

Choklad i världsklass och annat gott hittar du på RC Chocolat.

Middag på Farbror Blå Bar & Matsal
När jag frågade runt om middagstips fick jag rekommendationen från flera håll om att besöka Farbror Blå vid Stora torget. Granne med rådhuset, Sigtunas stolthet, ligger den här enkla, men hemtrevliga restaurangen som har en ny ägare sedan ett år tillbaka och vars klientel mestadels består av lokala stammisar. Menyn bjuder på snacks, mellanrätter och några varmrätter.

radhuset-i-sigtuna

Rådhuset, Sigtunas stolthet.

Det var ganska lugnt när jag var där och servicen var snabb. Jag beställde rotfrukstchips med chévredipp till förrätt följt av en mellanrätt bestående av torskrygg med betor, kapris och en smörstekt brödskiva toppad med hummermajonnäs och löjrom. Fisken var utsökt, men majonnäsen hade de kunnat skippa. Det hela sköljdes ner med ett glas av husets vita. Allt som allt var det en trevlig och god middag men köket har inget ekologiskt fokus över huvud taget så vill du främja det gör du bäst i att välja någon av hotellens restauranger. Vill du däremot få en inblick i det lokala Sigtuna är det här rätt plats.

 

Processed with VSCO with f2 preset

God mat i trivsam miljö på Farbror Blå Bar & Matsal.

Sigtuna som destination arbetar mycket med hållbarhet och är, som jag tidigare nämnt på sajten, utnämnd till en av världens 100 mest hållbara destinationer 2016. Det betyder inte att destinationen är hållbar till hundra procent, däremot arbetar de långsiktigt med att göra skillnad och att förbättra miljön.

stora-gatan

Stora Gatan löper genom hjärtat av Sigtuna.

Inne på turistbyrån, som ligger i ett charmigt gammalt grönt trähus på Stora Gatan, står en skylt uppe på spiselkransen med information om Sigtunas hållbarhetsarbete. Det visar tydligt Sigtunas ambitioner och inspirerar förhoppningsvis andra att följa efter. Ta gärna en titt på den när du är här.

 

kaffekoppar-med-radhuset-som-motiv

Koppar med Rådhuset som motiv finns till salu på Turistbyrån.

 

Läs mer om Sigtuna

Läs mer om Sigtunas hållbarhetsarbete

3 reaktioner på ”Ta tåget till Sigtuna för en minisemester

  1. Eva Bylander skriver:

    Bra idé ”… resa lokalt, utforska och upptäcka i närheten…” , dags – och dygnsturer gillas här! Ser framemot fler tips. Tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s