Västerås- en av Sveriges Fairtrade City-diplomerade städer

Ett sätt för en reseaktör att visa omvärlden att man tar hållbarhetsarbetet på allvar är att ansöka om en certifiering eller ett diplom. Inte nog med att det ger aktören ett kvitto på sina ansträngningar, det hjälper också dig som resenär att orientera dig bland det hållbara utbudet. Västerås är tillsammans med ett sextiotal andra svenska städer och kommuner Fairtrade City-diplomerad.

Processed with VSCO with f2 preset

Fairtrade är en oberoende certifiering vars mål är att motverka fattigdom genom att främja en rättvis handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke för miljön. Den förknippas nog av de flesta med kaffe, choklad och bananer, men är även tillgänglig som ett diplom för städer och kommuner. I januari i år hade sjuttio svenska städer och kommuner klarat granskningen för att Fairtrade City-diplomeras. Det innebär att de arbetar för att öka kunskapen om rättvis handel och har tagit fram en långsiktig plan för hur de löpande ska utöka sin konsumtion av etiskt märkta produkter. Diplomeringen är ett kvitto på att städerna engagerar sig i odlares och anställdas levnadsvillkor i utvecklingsländer genom att främja Faitrade-produkter.

En av de sjuttio städerna är Västerås, en stad som jag har varit i flera gånger då min man kommer därifrån. Saken är dock den att jag aldrig riktigt har förstått mig på den gamla industristaden – tills nu.

Processed with VSCO with f2 preset

Charmen med att ha snöat in på hållbart resande är att jag ser på gamla platser med nya ögon. Vetskapen att Västerås har ansökt om, och blivit Faitrtade City-diplomerad, gör att jag får en helt annan respekt för staden. Visserligen är det lika grått och öde i centrum som mestadels består av olika gallerior, men promenera upp till Domkyrkan och kvarteren kring Kyrkbacken med de låga trähusen och kullerstensgatorna och bilden blir en helt annan. Biblioteket är ett arkitektoniskt konstverk omgivet av en botanisk trädgård där statyer av Anders Zorn delar jord med träd och blommor.

Processed with VSCO with f2 preset

Nere vid östra hamnen kryllar det av aktivitet sommartid och vintertid är det en tapper frivilligorganisation som plogar upp en isbana på Mälaren. Den är omåttligt populär bland Västeråsarna som svischar fram på långfärdsskridskor så fort de får tillfälle. Själv åkte jag runt en mil där i helgen på mina svärmors gamla hockeyrör!

Processed with VSCO with f2 preset Processed with VSCO with f2 preset

Att veta att en stad tar frågan om hållbarhet på allvar gör att den växer i mina ögon och ger den en kvalitetsstämpel.Det gör också att jag gärna åker tillbaka och stöttar deras arbete genom att välja kaféer, restauranger och sevärdheter som arbetar mot samma mål, att genom turismen bidra till en förändring.

Läs mer om Fairtrade City

Läs mer om Naturens Bästa, en annan certifiering

4 reaktioner på ”Västerås- en av Sveriges Fairtrade City-diplomerade städer

  1. Agneta Anfelter skriver:

    Skönt att veta att man bor i en juste stad även ur hållbarhetsperspektiv! Här finns mycket mer att upptäcka kära Hanns! Välkomna! önskar svärmodern

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s