Familjekul på Vallby i Västerås

På Vallby Friluftsmuseum i Västerås kan du återuppleva miljöer som människor i Västmanland en gång levde och verkade i. Hälsa på djuren som fanns på gårdarna, upptäck växterna och grödorna som odlades. Stig in i tryckeriet och krukmakeriet och fika ekologiskt hos Systrarna på Gaggerska gården. Här finns också ett ordmuseum för ord som håller på att glömmas bort. En kul upplevelse för hela familjen.

Processed with VSCO with f2 preset

Förra helgen åkte min familj och jag till Vallby friluftsmuseum i Västerås. Stadens motsvarighet till Skansen i Stockholm kan man säga. Vi hälsade på gotlandsruss, nordsvenska brukshästar, gestrikefår, fjällnära kor och linderödssvin. Vi såg även kaniner och gäss och vandrade runt bland de gamla gårdarna, bondgården, skolan och stadskvarteret med tryckeriet, borgarträdgården och krukmakeriet. Museet har ett brett hållbarhetstänk och arbetar med att bevara äldre tiders lantrasdjur varav flera i dag är utrotningshotade, och kulturväxter genom att vara genbank och klonarkiv.

Snön låg som ett dämpande täcke över hela området och hur fint det än var i vinterskrud kan jag tänka mig att det är en ännu härligare upplevelse att komma hit en vår- eller sommardag när allt står i blom.

Processed with VSCO with f2 preset

Borgarträdgården bakom tryckeriet visar hur en en borgerlig familjs lustträdgård kunde se ut kring sekelskiftet.

Processed with VSCO with f2 preset

Fjällkor och gästrikefår i hagarna bakom Missionshuset.

Processed with VSCO with f2 preset

Gotlandsrussen går ute året om.

Processed with VSCO with f2 preset

I stadskvarteret kretsar allting kring torget som var den den centrala samlingsplatsen förr i tiden. Här höll man marknader och runtomkring låg det försäljningsbodar.

Processed with VSCO with f2 preset

Skultunaboden är hem åt ord som håller på att glömmas bort ur det svenska språket.

Processed with VSCO with f2 preset

Hos Systrarna på Gaggerska gården kan du ta en fika eller äta en bit mat. Allt som serveras görs med omsorg på plats och och med ekologiska råvaror så långt det går. Kaffet kommer från Björklunds Kafferosteri, ett lokalt rosteri vars kaffe är märkt med EU-lövet.

 

Läs mer om Vallby

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s