Spana på valar i Hermanus, Sydafrikas bästa plats för valåskådning på land

Vid foten av marinreservatet Walker Bay, längs med Kaphalvöns kust, ligger den sydafrikanska staden Hermanus som är känd för sin valåskådning från land. Mellan juni och september är det full aktivitet i vattnen när den lokala southern right wale – rätvalen – kommer hit och kalvar.

Whale watching from the shore of Hermanus

I Hermanus kan du spana på valar från land.

Whale information board

Hermanus ligger längs med Kaphalvöns kust vid foten av Walkers Bay, ett skyddat marint område där huvudsakligen rätvalen håller till. De kommer hit i början av juni och stannar till september, tiden det tar för kavlarna att växa till sig. Sen åker de vidare de ner till Antarktis där äter upp sig. Har du lite tur kan du också få syn på humpback-valar, späckhuggare och delfiner, även om det är mer sällsynt.

Rätvalarna är fridlysta djur sedan början av 1960-talet och bukten är ett skyddat marint område. Även om det är en tillräckligt häftig upplevelse att se de mäktiga djuren från land, kan det vara lockande att åka på en valsafari med båt. Det finns även de som hyr en kajak och paddlar runt. Eftersom bukten är ett marinreservat och rätvalen fridlyst, är det strikta regler som gäller för båtarna kring hur och var de får åka, allt för att skydda och inte störa de fridlysta djuren.

Whale jumping in the water

En rätval hoppar i vattnet.

Whale watching by the locals in Hermanus

I Hermanus är det lokala nöjet att spana på valar.

Det är ofta marknad i staden så passa på att handla något lokalt hantverk när du är här och ska du äta en bit mat rekommenderas Bientang’s Cave.

Restaurant at the waterside in Hermanus

Bientang’s Cave är det perfekta valet för en bit mat.

Bientang’s cave restaurant
Här är det inte maten som lockar i första hand – även om den är riktigt god – utan hit går man främst för restaurangens spektakulära läge. Belägen i en gammal grotta, precis intill vattnet kan man äta fisk och skaldjur samtidigt som man tittar på livslevande valar som simmar förbi och plaskar vid vattenytan. Mer första parkett än så här blir det inte!
Nedanför Marine Drive, Hermanus
bientangscave.com

lunch with a view in Hermanus

Dinner with a view!

local beer of South Africa

Lokalt öl med ett passande namn vid valspaning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s