Handla, fika och drick kaffe som gör gott på Erstagatan i Stockholm

Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet som bygger på ekologisk och social hållbarhet. Uppe på Erstagatan på Södermalm i Stockholm, kan du handla i deras lokala lanthandel och ta en ekologisk fika i Fikaboden samtidigt som du stöttar sociala projekt.

Det finns en hel del kaféer i Stockholm som arbetar med ekologiska råvaror och som kallas eko-kaféer, men de saknar en aspekt när det handlar om hållbarhet, det sociala perspektivet. Hållbarhet handlar som sagt om mer än miljön, det innebär också att man tar hänsyn till sociala och ekonomiska konsekvenser.

Syftesfabriken är en ny typ av verksamhet i Stockholm som omfattar både det ekologiska och det sociala perspektivet. Utifrån viljan att främja social och ekologisk hållbarhet, har de skapat en handelsplats där intäkterna finansierar socialt arbete. I lanthandeln kan du handla bröd, frukt, grönskar och andra ekologiska varor. Vägg i vägg ligger Fikaboden, ett mysigt litet kafé där du kan fika, ta en kaffe eller äta lunch. I lokalerna bakom lanthandeln bedriver Främja daglig verksamhet där långtidsarbetslösa eller människor med autism eller andra funktionsskillnader får chansen att nå sina mål och drömmar. De hjälper till i butiken och i kaféet, bland annat med att baka och sätta stämplar på påsar och kaffemuggar.

Syftesfabriken kallar sitt arbetssätt ”omhändertänk” och syftet är att ”alla människor oavsett funktonsskillnad ges en chans att delta i den arbetsmarknad de annars står utanför”. Så nästa gång du ska ta en fika eller handla mat till kvällen, ta en sväng förbi lokalerna på Erstagatan. Här har Syftesfabriken lyckats skapa en trivsam atmosfär där du gärna stannar till på vägen hem och handlar ekologiska matvaror eller åker för att ta en fika eller äta lunch, samtidigt som du är med och gör gott. Ett mycket välkommet initiativ som jag hoppas att vi får se mer av i Stockholm.

Syftesfabriken och Fikaboden
Erstagatan 9, 9A
Syntesfabriken.se

Syftesfabriken utifrån

Processed with VSCO with f2 preset

Lokal lanthandel Syftesfabriken

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s